top of page
IMG_1373_Kai.jpeg

Kai
Kuper

Na haar afstuderen (1992) aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht kiest Kai Kuper ervoor om uitsluitend te gaan tekenen. In het begin hebben haar tekeningen een figuratief verhalend karakter. Vanaf 2016 maakt zij alleen gebruik van de geometrische basisvormen cirkel, vierkant en driehoek. Binnen deze zelfopgelegde beperking blijkt een wereld te bestaan van eindeloze mogelijkheden en variaties. 

 

Tijdens de lockdown start ze een visueel dagboek om haar gemoedstoestand in kaart te brengen. Iedere dag transformeert ze één woord in vorm en kleur. Dit project krijgt de titel Mapping a Frame of Mind en vormt de basis voor haar huidige werk. Kuper begint iedere tekening met een raster. Het meest voorkomende raster bestaat uit een vierkant van drie centimeter of een veelvoud daarvan. Daarna volgt een onderzoek naar kleurcombinaties. De interactie tussen kleuren roepen o.a. herinneringen, geur, emoties, muziek of woorden op. 

 

Ondanks dat het werk een grafische, geconstrueerde uitstraling heeft werkt Kuper zuiver intuïtief. Het spelelement is een belangrijk onderdeel in haar werk. Kuper kiest daarom voor kleurpotlood. Het is een eenvoudig materiaal dat veel controle biedt maar tegelijkertijd een kinderlijk en speels karakter heeft. De kleur van het potlood wordt dik, dekkend en ongemengd op papier aangebracht. Met deze techniek wordt de tekening van een persoonlijk handschrift ontdaan. De aandacht gaat puur naar de werking van de kleur en het patroon. Papier en potlood kunnen ook een object omkleden. Kupers tekeningen zijn niet alleen plat maar ook ruimtelijk als wandobject of mobile. Kupers tekeningen nodigen de kijker uit om deel te nemen aan een kleurrijke visuele reis.

 

Bezoek voor meer informatie: www.kaikuper.com  

Instagram: https://www.instagram.com/kai_kuper/

bottom of page