top of page
NathalieBrans_edited.jpg

Nathalie
Brans

De belangrijkste inspiratiebron voor Nathalie Brans zijn hemellichamen. Hoe wij ze zien en ervaren en de verbindingen die ze met elkaar hebben.

 

Vaak zijn haar eigen foto’s van de zon en maan uitgangspunt voor nieuwe werken. Deze verwerkt Nathalie tot prenten, collages, boekjes of textiele werken. Ook materialen en restanten van eerder gemaakte werken die in haar atelier voorhanden zijn kunnen leiden tot nieuwe werken. Zo maakt ze van misdrukken en proefdrukken van haar prenten een serie unieke kunstenaarsboekjes (kunstwerken in de vorm van een boek).

 

Ze heeft een voorliefde voor analoge technieken. Zoals cyanotypie en Van Dyck Brown. Twee traditionele fotografische technieken waarbij met UV licht (zonlicht) het beeld ontstaat. Het handmatige van analoge en traditionele technieken spreekt Nathalie aan omdat het dicht bij haarzelf ligt. Ze houdt ervan om materialen vast te houden en te kunnen voelen.

 

Op dit moment werkt ze de resultaten van een solargrafie project uit. Met deze analoge fototechniek wordt met zelfgebouwde gaatjescamera’s de baan van de zon langs de hemel zichtbaar gemaakt. De camera’s zijn gemaakt van huishoudblikken in verschillende vormen en formaten. Ze hebben geen lens maar één of meerdere gaatjes ter grootte van een speldenprik waar het licht doorheen valt. Het maken van deze foto’s vindt plaats over een lange tijdspanne. Ze hebben een extreem lange belichtingstijd van dagen, weken of zelfs maanden.

 

Vanaf de zomer van 2020 heeft Nathalie een aantal camera’s opgehangen op verschillende plekken in Zuid-Limburg. Dat heeft enkele tientallen foto’s opgeleverd.

Deze foto’s vormen de basis voor het maken van prenten, kunstenaarsboekjes en wandkleden. Twee wandkleden zijn tot 8 januari te zien in Buitenplaats Kasteel Wijlre.

 

Bezoek voor meer informatie: https://www.nathaliebrans.nl/

Instagram: https://www.instagram.com/nathaliebrans/

Foto: Ellen Oosterhof

bottom of page