top of page
Stan%20Spauwen_edited.png

Stan

Spauwen

Stan Spauwen (1946) is als beeldend kunstenaar autodidact. Maar reeds op jonge leeftijd kreeg hij schilderles en adviezen van zijn vriend Sjef Hutschemakers. Daarnaast is hij jarenlang actief als toneelspeler, schrijver, regisseur, columnist en buuttereedner (Pierre Pentoefel). 


Als schilder laat hij zich inspireren door de Cobra-groep die vooral gekenmerkt wordt door spontaniteit. Zijn werken zijn zeer kleurrijk en vaak komen er symbolen in voor zoals laddertjes, bronkvlaggetjes en fantasiedieren. Hij exposeert jaarlijks in zijn atelier aan de Sint Martinusstraat te Breust. Daarnaast was zijn werk te zien in Maastricht (Rijkswaterstaat), gemeentehuis Eijsden – Margraten, gemeentehuis Mook, in de Eijsdense kasteelhoeve en in een aantal groepsexposities. 

Tijdens de coronaperiode was in Eijsden een ‘wandelende’ expositie te zien rond het project: ''It’s Corona-Time''. Gedurende twee maanden quarantaine vervaardigde hij 30 werken, die bij vrienden en familie achter het raam te zien waren langs een route door de oude kern van Eijsden. 

 

Als schrijver werkte hij mee aan diverse toneelstukken, cabaretteksten en liedjes. Hij is auteur van de gedichtenbundel

''ne Zoengdegenoon mit Pierre'' en verzorgde bijdragen aan ''ne Koëmel vol'' en aan het periodiek ''uit Eijsden verleden''. 
Stan is lid van de Eijsdense Kunststichting ''Petrus Wolfs'', was betrokken bij het Limburgs straattheaterfestival, Het Parcours in Maastricht, was bestuurslid van ''t Limburgs Vastelaovesleedsjes Konkoer'' (LVK) en coördineerde het boek ''Kasteel Oost en de Kunst'' van Teun en Jopie Roosenburg te Oost-Maarland. In voorbereiding is een jubileum – expositie in juli 2021 die als werktitel heeft meegekregen: ''De Naachburgemeèsjter van Eèsjde''. 

 

Meer lezen over Stan? In 2012 schreef de journalist Jean Brandts in opdracht van Kunststichting Petrus Wolfs het boek: ''Stan Spauwen, culturele doezendpoet kluutsje oet Eijsden''.

 

Voor meer informatie, kijk op: 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page